Terwijl ik net mijn hennapapje klaar heb gezet om te gebruiken vandaag, bedacht ik me dat het wel een idee is om er eens een blog-post over te schrijven. Ik verf mijn haar namelijk al zo’n 12 jaar met henna (niet altijd, maar met periodes) en doe het op een manier die vele mensen een beetje gek vinden. In deze post neem ik jullie eens mee in dat proces!
Disclaimer: Als eerste wil ik even mijn eeuwige bron voor al deze informatie delen en dat is de geweldige site hennaforhair.com! Mocht je denken, wat je zegt klopt niet, ik doe het anders: neem vooral eens een kijkje op deze website en lees 1 van de vele ebooks over henna. Hier is op deze site echt, echt heel veel onderzoek naar gedaan.
Ten tweede: ik verf mijn haar altijd zelf, al een jaar of 15. Van zwart naar spierwit, roze, blauw, koperrood, bruin, je noemt het maar. Ik heb vrij veel verstand van hoe haarverf in elkaar zit (ik ben geen kapster natuurlijk, maar weet toch aardig wat en gebruik ook altijd kappersverf). Ik heb veel ervaring met henna én chemische haarverf.
En natuurlijk: ik beschrijf hier mijn persoonlijke ervaring :) Als je henna voor het eerst wil proberen, lees het artikel goed! En ook: denk er goed over na, want ondanks dat henna een natuurlijk product is zitten er wel consequenties aan verbonden. In dit artikel heb ik het altijd over pure henna en dat is een heel belangrijk gegeven. Waarom dat is lees je wel in de blog ;)
De geschiedenis van henna
Henna ken je vast wel van de rode Marokkaanse tattoos en is dan ook al heel lang onderdeel van de Arabische cultuur. Maar niet alleen in Arabische landen, ook in bijvoorbeeld India of zelfs Europese landen als Spanje. Zoals je dus wel kan raden groeit de plant het beste in een warmer klimaat. De tradities in deze landen gaan eeuwen terug en ook het haar werd er al die tijd mee geverfd. De geschiedenis van henna en de tradities en ook hoe deze in onze Westerse cultuur is beland is zo oneindig lang, daar zou ik me echt in moeten verdiepen en een hele post an sich over kunnen schrijven.
Doe ik dus even niet. Maar bedenk je dus even dat dit een enorm summiere samenvatting is. Henna heeft een enorme culturele impact (en nu ik dit schrijf denk ik, is het dan cultural appropriation om als wit persoon je haar met henna te verven? Maar dat is weer een discussie voor een andere keer ;)) en ik vind het daarom ook extra bijzonder om te gebruiken. Het is echt een eeuwenoude traditie én natuurlijk. Dat vind ik heel mooi.
Henna is altijd rood
Er is maar 1 henna, henna lawsonia, en die is er dus maar in 1 kleur: rood. Al eerder schreef ik over de tatoeages en benoemde ik nadrukkelijk de rode variant. De zwarte henna tatoeages zijn namelijk troep en moet je echt mee uitkijken!
Voor haarverf geldt ook: henna is altijd rood. De tinten rood kunnen variëren door de origine van het land. Zo zou het wel eens kunnen zijn dat je henna uit India net wat roder is en henna uit Marokko wat meer koper. Over het algemeen is de kleur van henna koper/oranje.
“Maar die bruine of blonde pakjes bij de Tuinen dan, of van de Lush?”, hoor ik je denken. Dat is ook zeker henna, maar met andere ingrediënten er aan toegevoegd. Bij bruine ‘henna’ wordt er bijvoorbeeld indigopoeder toegevoegd, wat je ook kent van je spijkerbroek. Dit blauwe poeder, samen met rood, wordt dus bruin. Dat klinkt onschuldig, maar indigopoeder heeft zo zijn nadelen. Als je dit gaat bleken kan het nog wel eens groen uitslaan bijvoorbeeld. Daarom ga ik in dit artikel ook specifiek pure henna behandelen, want dat is het meest veilig én heb ik het meeste ervaring mee. Natuurlijk zijn er een hoop voorverpakte henna’s (of die van de Lush) die vaak onschuldige toevoegingen bevatten, maar zonder als een wappie te willen klinken: doe eigen onderzoek ;)
Zelf gebruik ik altijd de pure henna van Jacob Hooij of die van Erica Tuinkruiderijen. Er zijn een hoop pakjes te koop, maar je zal uit moeten kijken met pakjes waar je de tekst niet op kan lezen. Bij sommige hennasoorten zitten namelijk metaalzouten in en die moet je zeker niet hebben! Daar kan o.a. chemische haarverf maar ook een metalen lepel erg slecht op reageren. Gebruik voor je henna dus altijd plastic spullen en plastic folie, geen aluminium folie!
Henna mythes
- Als je je haar verft kun je het nooit meer verven met chemische haarverf – Niet waar! Sterker nog, ik verf mijn haar om en om met gewone haarverf en henna. Maar daar kom ik weer aan: ik gebruik pure henna. Dit is anders als je bijvoorbeeld bruine ‘henna’ gebruikt, hiermee moet je wat meer uitkijken. En van hennarood naar blond gaan wordt wel echt lastig, maar het is mogelijk (maar als je blond bent en twijfelt over henna: doe het niet!). En van hennarood naar bruin kan makkelijk, maar bedenk je wel dat rood een heel sterke kleur is die altijd terug zal komen. Het bruin zal dus warmer zijn. Maar dit geldt ook voor chemische rode haarverf. Kortom: rood haar is een commitment ;)
- Henna was je weer uit – Nee, henna is zeker permanent. Natuurlijk, de eerste keer dat je het gebruikt is het nog niet zo gebonden aan je haar. Maar hoe vaker je het gebruikt, des te permanenter het is.
- Henna maakt je haar altijd felrood – Ook nee. In tegenstelling tot gewone haarverf maakt henna je haar niet lichter. Heb je dus bruin haar, dan krijg je enkel een rode gloed. Ben je heel blond? Dan kan het knaloranje worden. Gewone haarverf ‘brandt’ zich in je haarschubben, henna legt er een laagje omheen. Hierdoor is het dus veel beter voor je haar en is het eigenlijk zelfs goed. Het maakt je haar daardoor sterker. En hoe meer laagjes je hebt, des te minder de kleur zal slijten. Henna bouwt ook op qua kleur, wat dus betekent dat hoe vaker je het gebruikt, des te donkerder en intenser de kleur wordt. Daarom verf ik mijn haar nog regelmatig met gewone verf, omdat het anders te donker wordt voor mijn smaak.
Maar dit maakt henna dus ook zo permanent. Ik zou het dan ook alleen aanraden om het veel te gebruiken als je echt een redhead wil zijn voor een lange tijd (zoals ik!). - Je moet het gebruiken op ongewassen haar – Nee, dit is een tip die geldt voor chemische haarverf, want dat is chemisch en je hoofdhuid heeft een beschermlaagje nodig voor die chemische troep. Henna is wederom het tegenovergestelde van chemische haarverf en heeft juist zo schoon mogelijk haar nodig, zonder maskers, conditioner en stylingsproducten. Was het dus voor gebruik en laat het eerst drogen, dan pakt henna het beste.
- Koffieprut of rode wijn aan toevoegen beïnvloed de kleur – Nee, dit doet eigenlijk nauwelijks iets en zorgt er alleen maar voor dat je haar meer gaat stinken en je kunt er zelfs hoofdpijn van krijgen. Ik zou het laten dus. Henna heeft wel een sterke hooiachtige geur en daar moet je wel aan wennen. Je kunt geurolie toevoegen maar eerlijk? Ook daar kun je hoofdpijn van krijgen. Ik zou er gewoon mee dealen.
En dan nu… mijn stappenplan ;) Het liefst zou ik altijd mijn haar met henna willen verven, maar het vereist nogal wat tijd en planning en is dus niet altijd mogelijk. Daarbij heb ik donkerblond haar wat met alleen henna iets te donker wordt. Ik verf meestal mijn uitgroei met verf en een paar weken later geef ik de rest een opfrisbeurt met henna.
Benodigdheden:
- Pure henna (ik gebruik 250 gram met mijn lange haar)
- Appelsap/citroensap
- Plastic handschoenen
- Schoon gewassen haar
- Haarverfkwast
- Plastic bakje
- Plastic lepel
- Heel veel plastic vershoudfolie
- Oude kleren en een oude handdoek
- Eventueel een oude bril
- Een grote fles goedkope conditioner
We gaan beginnen!
- Om henna het beste te laten werken is het belangrijk dat je het, als een soort thee, rustig laat trekken. Vaak wordt er kokend water gebruikt, dit zal er voor zorgen dat de verfmoleculen in de henna meteen open springen. Maar daardoor is de verf minder krachtig en zal het snel afzwakken. Slow & steady wins the race! Als ik een hennadag heb ingepland, dan maak in de ochtend meteen mijn papje. Ik meng het met appelsap. Ja, dit levert altijd vreemde blikken op. Waarom? De verf in de henna ontwikkelt zich het beste als je een zuurtje gebruikt. Vaak wordt er citroensap gebruikt, maar dit droogt je haar nogal uit. Appelsap is dus een goed alternatief.
- Het hennapapje maak ik niet te dun, meng ik met een plastic lepen en dek ik daarna af met plastic folie. Ik laat het ergens ‘broeien’ waar het wat warmer is, bijvoorbeeld vlakbij de verwarming. Na een uur of 4 is het ongeveer klaar voor gebruik. Op deze site vind je hier allemaal veel meer informatie over, aanrader!
- Ondertussen was ik mijn haar met alleen shampoo, geen conditioner.
- Als mijn haar droog is en mijn papje klaar is, zorg ik er voor dat ik mijn verfkleren aan doe (ja, die heb ik!), een oude bril opzet, mijn oorbellen uit doe en mijn spullen klaarleg.
- Ik maak het papje wat dunner met (koud) water, met de consistentie van volle yoghurt. Als het te dun is zal het gaan druppen en dat wil je niet hebben! Ik breng het bij mijn uitgroei aan met de kwast en daarna pak ik eigenlijk gewoon handen vol die ik in strengen haar smeer en wrijf. Daarna pak ik een oud elastiek en gooi ik mijn lange haar in een knot. Daarna wrap ik het in heel veel lagen plastic folie. Het is ook belangrijk dat het warm blijft, dus in de koude wintermaanden gooi ik er nog graag een oude muts overheen.
- Dan laat ik het minimaal 2 uur intrekken. Vaak begint het dan ook wel een beetje te druppen en ben ik het beu, maar langer is altijd goed.
- Tijd om uit te spoelen! Dit is een hele klus en als je lang, dik haar hebt zoals ik, doe het dan alsjeblieft onder de douche. Dit kost veel tijd en conditioner helpt er bij om het haar glad te maken en alle hennakorrels er uit te krijgen. Ik koop bij Kruidvat altijd van die goedkope litterflessen en gooi er ook echt VEEL in. De hele tijd conditioner er in en spoelen, telkens opnieuw.
- Als het meeste er uit is, is het belangrijk je haar een paar dagen niet te wassen. Het zal nog droog aanvoelen omdat er ongetwijfeld nog hennakorrels in je haar zit. Dit is normaal! Dat zijn echt de achtergebleven hennakorrels die het zo droog maken. Denk er ook aan om je badkamermuren nog extra af te spoelen. Het zal echt een ontploffing zijn van henna. Leg ook geen mooie spullen in de buurt van waar je henna in je haar smeert of wanneer je het uitspoelt. Henna zal O-VE-RAL zitten. Het is echt oprecht een smeerzooi.
- De kleur zal over de loop van de dagen wat rustiger/donkerder worden. Daarom is het ook belangrijk om niet meteen je haar te wassen, zodat de kleur nog extra goed kan intrekken.
Zo, het werd een heel lange, uitgebreide post maar ik ben echt gek op henna en er zijn zoveel misvattingen over! Het is een prachtige manier om op een gezonde manier je haar te verven (en wellicht ook veel beter voor de natuur, alhoewel het natuurlijk wel weer geïmporteerd moet worden.)
Het hele proces kost wel wat tijd en planning, maar daardoor is het voor mij echt een soort slow living momentje. Een moment wat ik wat serieuzer neem dan de gemiddelde haarverver denk ik ;)
Heel interessant om te lezen! Niet om zelf te doen, dit zou echt niks voor mij zijn, ben ik te onhandig (en te lui) voor. Naast dat ik roodtinten niet vind staan bij m’n huid. Maar gewoon leuk dat jij er zoveel van weet en er al zo lang mee bezig bent :)
Ahh dankjewel! Het is echt een gesmeer ja dus je moet het er wel echt voor over hebben haha!
Dat is eigenlijk precies hoe ik het ook deed! Ben blij te lezen dat ik het toch goed deed, haha :D Ik vind het zo mooi, hennaverfhaar maar echt heel veel gedoe en mijn haar was dan nog niet eens zo lang als het jouwe. Ik kreeg ook echt een zere nek van dat zware pak op mijn hoofd. Al die henna, plastic folie, nog iets eroverheen.
Heb toevallig mijn haar vandaag lichter laten maken door de kapper en die gaf aan dat het niet zo blond kon als ik wou doordat het eerder met henna gekleurd is.
Het is echt meeeegaveel gedoe inderdaad, ik doe het ook niet altijd even graag maar het resultaat is er wel naar!
Ohh ook leuk! Ja je kan wel blond maar het kost wat meer tijd dan anders. Overigens is rood altijd een heel lastige kleur om te blonderen, op welke manier je het ook verft. Rood is for life haha!
Heel interessant om te lezen. Ik ben zelf een natural redhead, dus het is niet iets wat ik snel zelf zou doen. Maar ik was wel heel benieuwd naar het proces. Het klinkt als een hele klus, dus ik kus mijn handjes even dat ik dat allemaal niet hoef te doen voor mijn rode lokken, haha. ;)
Als nep ginger ben ik altijd jaloers op jullie! ;) Mijn rode haar voelt eigenlijk zo als ‘mijzelf’ dat het voor mijzelf ook gek voelt om het te moeten verven haha. Rood haar is the best ;)
Vroeger …. (oh jee) Vroeger had ik gewoon henna shampoo. Daarmee waste ik mijn haar, normaal, en dan kreeg ik ook zo’n mooie gloed. Dat was ook lekker simpel. En zoiets kan ik nu niet meer vinden. Dit vind ik veel te bewerkelijk. Ik zou niet eens weten wanneer ik daar tijd voor zou moeten maken, want je moet er dus wel 2 uur mee rondlopen. Maar als ik ergsn weer eens henna shampoo zou kunnen krijgen, dan doe ik het onmiddellijk! Het staat zo mooi!
Ja vroeger had je sowieso veel meer kleurshampoo’s, maar ik geloof dat er een tijdje een regel is geweest dat die niet meer verkocht mochten worden (misschien nog steeds?). Misschien dat dat ook voor die hennashampoo gold.. Ik heb het in ieder geval nog nergens gezien. Jammer is dat dan he, als oude vertrouwde producten uit het assortiment gaan!
Leuk om te lezen! Ik gebruikte altijd gewoon rode haarverf, maar had het ook wel echt felrood. Daarna blauw. Turqoise. Nu paars. T is altijd wat bij mij, haha.
Ohh ja ik heb ook elke haarkleur onder de zon gehad, van wit tot zwartblauw, turquoise, lila, roze… maar ik kom uiteindelijk toch altijd weer terug naar koperrood :D
Hey, ik heb mede door de herfst zin om rood uit te proberen en kwam terecht bij jouw artikel, dankjewel! Ik zag alleen staan als je blond bent, doe het niet. Ik vroeg me af waarom? Mijn haar is een mengeling van donker en lichtblond. Bedoel je dat het dan niet meer terug gaat naar mijn natuurlijke kleur? Ik heb al manieren gevonden om henna kleur uit je haar te krijgen (met olie en honing) dus heb er wel vertrouwen in. En anders is het misschien handig het eerst uit te proberen met een niet permanente haarkleuring,alleen mijn voorkeur gaat wel echt naar pure henna. Alvast bedankt 🙏🏼❤️
Ha Anna,
Leuk dat je je haar ook met henna wil verven! Blond kan prima hoor, maar henna is er wel heel lastig om uit te krijgen, helemaal als je meerdere lagen hebt (dus vaker hebt geverfd met henna). Als je haar natuurlijk blond is is het geen probleem, denk alleen maar mooi! Maar ik had toentertijd wit gebleekt haar en dat werd echt fluoscerend oranje haha.
Maar nogmaals, wees wel voorzichtig. Henna of chemische haarkleuring: rood blijft de allermoeilijkste kleur om er uit te krijgen! 1x henna zal nog wel gaan, maar henna bouwt zich op. Dus hoe vaker je het kleurt, des te meer lagen en des te sterker de kleur wordt. Dat wordt dan ook lastig om er uit te krijgen. Rood haar is sowieso wel echt een commitment! Als je twijfelt kun je altijd eerst inderdaad met een spoeling proberen, om te kijken of de kleur je bevalt. Henna is prachtig maar naar mijn mening wel echt voor de mensen die zeker zijn dat ze lang rood haar willen hebben!
Bedankt voor helle uitleg. Mijn vraag is nu als je hebt donker bruin hoe kan ik zo haar kleur krijgen zo ongeveer als die van jou met henna? Alvast bedankt
Ha Ana!
Dat kan helaas niet, henna kan je haar niet oplichten. Bleek kan dat bijvoorbeeld wel, dus dan zou je eerst je haar moeten ontkleuren. Dan wordt de henna echt rood. Maar dat zou ik niet zomaar aanraden want dat is erg schadelijk voor je haar (en als je daar geen ervaring mee hebt ook zeker niet zelf doen!)
Wat een helder en informatief blok.
Alle informatie over henna compleet. En nu alweer voor de 2e keer dankzij jou de hennapap met appelsap gemaakt ! Zelf verf ik alweer 30 jaar mijn haar met perioden. De laatste jaren wel regelmatig ivm grijze haren. Met de jaren diverse henna s geprobeerd van lush tot diverse van de greenbeauty shop ; ik ben uiteindelijk weer terug bij die v Jacob Hooy . Ook diverse toevoegingen geprobeerd zoals wijn en koffie ; merkte ik weinig van. Van citroensap werd het haar droog. Dus toch maar met warm water zoals op de verpakking staat. Toch beviel dat niet en bleef ik zoeken. En kwam jou website tegen. Appelsap super! En koud.Dankjewel! Dat kende ik niet. Het is een veel mooier resultaat. En zoveel vriendelijker voor mijn fijne haar .
Ik houd mijzelf schoon door goed in te vetten hals en oren en haarlijn voorhoofd. En ik knip in een vuilniszak 3 gaten hoofd!( klein) en armen. Oude handdoeken op de badkamer vloer . Spoel de ergste henna erruit door eerst op de knieen hoofd boven en haren in emmer water te doen.
Wat een goede tips ook, dankjewel!
Appelsap vind ik het fijnste om te gebruiken, fijn dat het jou ook is bevallen! Van citroensap wordt het echt droog ja, niet fijn. Wat mij betreft is henna de mooiste kleur die er is!
Hoi, ik heb bruine Henné Color Paris gekocht, in de gebruiksaanwijzing staat dat je bruin en zwart niet moet afdekken maar aan de lucht mort drogen als je het donker wilt hebben.
Bij afdekken wordt het roder; klopt dat volgens jou?
Hoi, je hebt het waarschijnlijk ondertussen al wel geprobeerd maar ik heb zelf niet veel ervaring met de bruine versie. Ik denk dat als je het afdekt, de kleur intenser word. En dus indirect inderdaad wat roder, want die rode tint zal er altijd een beetje inzitten. Als je dat niet wil zou ik het niet afdekken :)